ЦСКА постигна важна победа срещу Левски в дербито, а подобен мач

...
ЦСКА постигна важна победа срещу Левски в дербито, а подобен мач
Коментари Харесай

Тодор Янчев: Победа във Вечното дерби винаги дава импулс

ЦСКА постигна значима победа против Левски в дербито, а сходен мач постоянно дава в допълнение самочувствие и позитивен подтик за отбора, който го е спечелил. Това показа пред " Мач Телеграф " някогашният халф на ЦСКА - Тодор Янчев.

С какво ЦСКА завоюва мача против Левски?

- ЦСКА през целия дуел стоеше по-добре на терена. Отборът имаше и шанса Левски да излезе в мача с младия вратар Андонов. След като резултатът стана 1:0 ЦСКА се отпусна и бе в свои води, а до края на мача не изпусна контрола върху него. След като поведоха с 1:0, знаеха, че ще победят. Въпрос на голове беше дали мачът ще свърши 2:0, или с по-голям резултат.

Чисто футболно по какъв начин видяхте играта на ЦСКА?

- Добра игра. Още повече, когато победиш във Вечното дерби, каквото и да кажеш ще наподобява вярно. Все отново си има анализатори в тима, които да отсеят плюсовете и минусите в този мач. Много е значима самата победа в един сходен мач, без значение дали с добра игра, или с неприятна. Феновете ги интересува само крайната победа.

Може ли една сходна победа да " обърне " сезона на ЦСКА, най-малко в игрови проект?

- Лудогорец в последна сметка държи ориста си в своите ръце, както правеше в последните години. Ще бъде доста мъчно на всеки един тим, който желае да се опита да унищожи тази надмощие, която разградчани основават към този момент години наред.

Тоест прекомерно ли е надалеч първото място към този момент?

- Първото място изисква доста. Ако искаш да станеш първенец, би трябвало да взимаш успехите в директните мачове. Винаги, когато сме ставали първенци, в директните мачове сме побеждавали директния си съперник, с който се борим. В последна сметка точно директните мачове натежават за крайния излаз на шампионата.

За ЦСКА успеха против Левски бе първа през сезона против тим от Топ 4...

- Именно! Тези дерби мачове постоянно би трябвало да се взимат, в случай че искаш да станеш първенец. През годините постоянно е било по този начин в ЦСКА и освен в ЦСКА. Винаги, когато нашият съперник е ставал първенец, ни е бил в директните дуели. Това е нещо, което е изцяло обикновено.

За ЦСКА не игра нито един българин, което се случва за първи път в историята. Как ще го коментирате?

- Аз персонално постоянно се веселя, когато има българи на терена. Факт е, че Ел Маестро беше под огромно напрежение и е заложил на това, че чужденците ще го измъкнат в мача против Левски. Двамата съществени български играчи и национали - Турицов и Християн Петров, които са несменяеми титуляри през съвсем целия сезон с доста дребни изключения, не бяха на линия. Като прибавим и травмата на Стойчев - двама национали и един юношески национал не играха в мача поради травми. На пейката имаше няколко момчета, само че, за жал, не играха.

Без Турицов и Стойчев Ел Маестро не посмя да заложи на Илиян Антонов, а десен бек игра Кордоба, само че той като че ли изигра добър мач.

- Да, само че и въпреки това противникът не сътвори кой знае какви положения и не направи изключително доста по крилата, с помощта на положителната игра в отбрана. Основната цел на Ел Маестро беше да не загуби мача с Левски и точно съгласно мен това наклони везните Кордоба да излезе като десен бек.

За жал, още веднъж проблеми на трибуните. Появиха се информации, че полицията ще предложи Вечното дерби да остане без гостуващи почитатели. Вашият коментар?

- Дербито ще загуби огромна част от блясъка си, само че в последна сметка най-важно е здравето на хората по трибуните. Виждаме, че в Пловдив вкараха тази процедура, когато се играе дербито на града сред Ботев и Локомотив, на стадиона да участва единствено агитката на тима хазаин. Ако това се наложи, дано се вкара. По-добре е да няма ексцесии по трибуните.

Предстои и мач с Ботев за Купата. Ще може ли ЦСКА да се " настрои " за този дуел след Вечното дерби?

- Длъжни са да го създадат. Още повече, че когато победиш в такова дерби, това ти дава спомагателен, позитивен подтик за мачовете, които ти предстоят. Не виждам причина успеха против Левски да се отрази отрицателно в мача против Ботев. Напротив - считам, че ще има позитивно въздействие върху играта на ЦСКА в мача за Купата. Очаквам позитивна смяната в играта на ЦСКА, тъй като успеха във Вечното дерби постоянно дава подобен подтик и подтик на тима, който го е спечелил. Надявам се да повторят играта, която демонстрираха в мачовете за състезание.
 Християн Петров вдъхна кураж на Георги Николов
Християн Петров вдъхна кураж на Георги Николов

С пост в " Инстаграм "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР